To nye HB-medlemmer om bordet

Skrevet af:

Torben Stenstrup, Landsformand

Udgivet 16. maj 2025

To nye ansigter mødte forventningsfulde op til første møde i hovedbestyrelsen, som fandt sted i Odense. På regionernes årsmøder har Region Midt valgt Palle Hansen fra Gigtskolen i Odder som ny formand, og i Region Syd er Steen Tinning fra FolkeAkademiet Sydfyn blevet ny formand. Dermed har de også plads om hovedbestyrelsens bord sammen med landsformanden (på valg 24. maj) og de fire repræsentanter fra Region Sjælland (Kirsten Ærø), Region Nord (Knud Birk Pedersen) og Region Hovedstaden (Kirsten Kaas og Ulrik Schou), som alle er blevet genvalgt i løbet af april måned. Ved møderne deltager også Henrik Christensen som sekretariatsleder og Martin Hansen som medarbejderrepræsentant.

Med to nye engagerede ildsjæle fik vi anledning til en del gode drøftelser om hovedbestyrelsens virke, planer og prioriteringer. Vi tog afsæt i hovedbestyrelsens forretningsorden og retningslinjerne for dækning af møde- og rejseudgifter, men kom også godt omkring DOF’s økonomiske forhold i forbindelse med budgetopfølgningen for årets første fire måneder. DOF har en god økonomi i balance, hvor langt størstedelen af indtægterne kommer fra vores andel af Udlodningsmidlerne via Kulturministeriet. Der er ikke nævneværdige overraskelser eller afvigelser pr. 30. april, så vi forventer at lande i nærheden af det budgetterede overskud i omegnen af 400.000 kr.

Hovedbestyrelsen gennemgik programmet og planerne for det forestående landsmøde og generalforsamlingen på Munkebjerg Hotel 24.-25. maj. Vi glæder os til at se alle fremmødte repræsentanter fra medlemsskoler i hele landet for at fejre vores succeser, tale om udviklingsmuligheder, få viden og inspiration og for at møde andre ligesindede ildsjæle fra hele DOF-fællesskabet. Vi har en ambition om at blive mindst 130 deltagere, og der mangler ganske få eftertilmeldinger for at vi kan indfri dette mål. Så ring til en ven i nabo-aftenskolen eller overtal en ekstra fra din bestyrelse til at tage med – det er stadig muligt at nå det! Vi har lagt os i selen for at forberede et spændende program og en anderledes generalforsamling …

På generalforsamlingen er det planen at vedtage vores nye strategi 2025-2028 med titlen ”Tænd det lokale læringsfællesskab”. Med den vedtagne strategi i ryggen skifter vi gear og fokuserer på, hvordan vi i fællesskab realiserer målsætningerne igennem handlinger og projekter. Derfor handlede en stor del af HB-mødet om behovet for nye arbejdsmetoder, nye rapporteringsformater og nye måder at tilrettelægge vores organisatoriske enheder på. Vi er optaget af at få mange skoleledere, bestyrelsesmedlemmer og andre nøglepersoner fra de næsten 280 aftenskoler i DOF-fællesskabet med i arbejdet for at realisere strategien og dermed styrke aftenskolerne og vores fælles sag. Kernen er selvfølgelig vores 12 medarbejdere i sekretariatet, og vi håber også at kunne tiltrække midler fra fonde og puljer til at supplere med nye projektmedarbejdere. Men det nye i strategien er jo, at den inviterer alle i DOF-fællesskabet med til at fokusere og forene kræfterne, så vi sammen kan få succes med de fire strategiske indsatsmål og de ambitiøse succeskriterier.

I dag har vi Sundheds- og Bevægelsesudvalget (SBU) og Udvalget for handicap og særlig tilrettelæggelse (UHS). Hovedbestyrelsen drøftede behovet for at oprette nye udvalg eller arbejdsgrupper for at forfølge de strategiske indsatsmål. For eksempel er der brug for at samle en gruppe engagerede ildsjæle omkring indsatsen for at skabe mere folkelig grøn omstilling igennem aftenskolerne. Men hvordan understøtter vi bedst, at travle skoleledere med flere får muligheden for at løfte blikket fra egen skoles drift- og udviklingsopgaver i en travl hverdag – for at koble sig på de fælles udviklings- og interessespor, der kører i DOF-fællesskabet? Med den helt klare forventning, at der også kommer et relevant udbytte/rygstød retur til egen skoles succes. Og hvor vi samtidig har blik for geografiske afstande, 24 timer i døgnet, faglige indsigter, arbejdsglæde, personlige interesser og demokratisk åbenhed i DOF – for lige at nævne et par centrale pointer … Vi kender ikke alle svarene, men om lidt har vi en tydelig strategi, og så inviterer vi alle med i arbejdet og drøftelserne, så vi kan afprøve og øve os i at arbejde sammen på nye måder i de kommende år. Det bliver vildt spændende og i hovedbestyrelsen glæder vi os over al den nysgerrighed og gode energi, vi bliver mødt med fra alle kanter. 

Som de fleste har bemærket, er der kommunalvalg i november, og de politiske løfter, holdninger og ambitioner fløjter allerede rundt i de lokale medier og på de sociale medier. Det er en enestående mulighed for at få aftenskolernes ønsker og løsningsforslag skubbet frem i lyset. Derudover er der i mange kommuner også valg til Folkeoplysningsudvalget (§35 stk. 2 udvalg i Folkeoplysningsloven) i løbet af det kommende år – og her er vi optaget af at få valgt så mange DOF-repræsentanter ind, som muligt. Det er nemlig en helt central position for at påvirke kommunernes rammevilkår og prioriteringer, når det gælder fremtidens stærke og lokalt forankrede aftenskoler. En styrket kommunal lobbyindsats er et af de elementer i strategien, som ikke kan vente til en gang i efteråret – for så er løbet kørt. Derfor drøftede hovedbestyrelsen en række konkrete initiativer i de kommende måneder, som sekretariatet arbejder videre med. Første mulighed for at engagere sig og træne musklerne i det ”Kommunaldemokratiske Fitnesscenter” bliver på workshop 3 om søndagen på landsmødet.

Vi glæder os til at se en masse kendte og nye ansigter til landsmødet i meget nær fremtid!

Husk, at du altid er meget velkommen til at bidrage med forslag eller ønsker til hovedbestyrelsens virke på ts@danskoplysning.dk 

 

Billedet i toppen: Steen Tinning (tv) og Palle Hansen.