DOF's historie

Dansk Oplysnings Forbund  blev stiftet i 1973 af en række aftenskoler, foreninger og enkeltpersoner, der havde et fælles ønske om at skabe et forbund med det formål at udbrede folkeoplysning på et frit og neutralt grundlag - uafhængigt af partipolitik. 

I 1960'erne nedlagde mange af landets kommuner de - ofte sunde og veldrevne - kommunale aftenskoler. I mange tilfælde valgte de ansatte skoleledere og undervisere i stedet at etablere private aftenskoler - og dermed videreføre de gode aktiviteter. Disse nye aftenskoler fungerede glimrende i en årrække, men vedtagelsen af 'Verdens bedste fritidsundervisningsliv' i 1968 førte til et behov for at blive en del af et landsforbund. Loven gav nemlig gode vilkår i form af støtte til konsulenter og efteruddannelse i landsforbundene - noget, der gav store fordele af at være medlem af i sådant.

Da udgangspunktet for de nye, private aftenskoler var selve aktiviteten og folkeoplysning - og ikke et politisk tilhørsforhold, var det ikke en løsning at melde sig ind i de eksisterende politiske forbund. Dette ville med stor sandsynlighed også have betydet, at de nye aftenskoler blot var optaget i de politiske forbunds lokale aftenskoler og dermed i realiteten forsvandt. I stedet tog skolelederen i Lyngby-Taarbæk Aftenskole, Benjamin Blomgren, sammen med andre gode mennesker initiativ til at oprette et nyt, uafhængigt landsforbund - Dansk Oplysnings Forbund.

Fra begyndelsen var Dansk Oplysnings Forbund derfor et fællesskab, der byder forskelligheden velkommen og arbejder med folkeoplysningen som mål.

Siden da er Dansk Oplysnings Forbund vokset til at blive et af landets største oplysningsforbund - og vi får stadig nye medlemsskoler, der ønsker at være en del af fællesskabet. Vores medlemsskoler er meget forskellige, fra store skoler med et meget bredt fagudvalg til helt små skoler med kun et fag på programmet. Vi har plads til alle!

25 års jubilæumsbog

DOF's tidlige historie er beskrevet i en antologi udgivet i anledning af DOF's 25 års jubilæum i 1998.

Bogen er redigeret af Benjamin Blomgren, Nils Aundal og Charlotte Smidt og kan rekvireres ved henvendelse til Lars Refsing.

Uden tvivl, med stort besvær

I anledning af DOF's 40 års jubilæum i 2013 udgav vi bogen Uden tvivl, med stort besvær, der beskriver forbundets historie fra en masse forskellige af de centrale personers synsvinkler.

Bogen er redigeret af Poul Erik Kandrup og kan rekvireres ved henvendelse til Lars Refsing. Men den kan også hentes her i en elektronisk udgave (pdf).

Senest opdateret 29. juli 2022

Lars

Lars Refsing

Fuldmægtig