Madlavning og fødevarer
Madlavning og fødevarer
Middag i marken
Landmand Emil viste rundt på sin gård LEBEN og Charlotte fra Juhls Madhåndværk lavede mad af afgrøder fra Emils marker og drivhus.
Mål
At introducere deltagere til at dyrke jord regenerativt og principperne bag.
At inspirere til at lave vegetariske retter, forklare principperne i jord-til-bord og at spise i sæson.
At få en debat om vores fødevarer og forbrug.
Format
Middag i Marken er en kombination af grøn studietur, foredrag og langbordsmiddag
Titlen opstod, fordi der blev lavet mad af de afgrøder, der var i den mark, hvor vi helt fysisk sad og spiste.
Samarbejdspartnere
LEBEN og Juhls Madhåndværk har begge været undervisere på tidligere workshops i Grøn Hverdag. Deres passion for lokale fødevare og dyrkning af jord bragte dem sammen, og deres respektive ønsker om en langbordsmiddag midt i en mark blev opfyldt.
Mere info
Charlotte Larsen, Grøn Hverdag, post@groenhverdag.dk
Fermentering
Workshop i at fermentere, sylte, confitere m.v.
Mål
At lære deltagerne på egen hånd at præservere sine råvarer gennem forskellige teknikker, så de holder længere og man undgår madspild.
Deltagerne laver adskillige produkter med forskellige teknikker og får produkterne med hjem.
Format
Workshop
Samarbejdspartnere
Underviser er en af DOF Næstved Aftenskoles faste underviser gennem flere år.
Mere info
Charlotte Larsen, Grøn Hverdag, post@groenhverdag.dk
Tang på Menuen
Miljøbiolog Claus Falconi underviser i tang og laver mad baseret på tang til en fælles madoplevelse.
Mål
At fortælle om tang og dets mange egenskaber. At informere deltagerne om plantens mange vigtige roller i havets økosystem og samtidigt præsentere tang som ingrediens og smagsgiver i vores hverdagskøkken.
Format
Foredrag og fællesspisning
Samarbejdspartnere
I samarbejde med Karrebæksminde Havhave
Mere info
Charlotte Larsen, Grøn Hverdag, post@groenhverdag.dk
(Tryk)henkogning
Foredrag om trykhenkogning og workshop i henkogning.
Mål
At lære deltagerne den gamle og ædle kunst at forlænge holdbarheden på råvarer og at samle til forråd gennem teknikkerne trykhenkogning og henkogning.
At trykhenkoge råvarer og madretter er en måde at lave et forråd. Både til travle tider men også til krisetider.
Til workshoppen i henkogning skal deltagerne selv forberede og tilberede produkterne.
Format
Foredrag og workshop
Samarbejdspartnere
Underviser Ehlena Stormborn er kendt og respekteret i alle preppernetværk i Danmark. Hun har et kæmpe fokus på fødevaresikkerhed, som er en faktor, når man præserverer sine madvarer.
Mere info
Charlotte Larsen, Grøn Hverdag, post@groenhverdag.dk
Vegansk bagværk og dessertworkshop
Lær at lave plantebaserede søde sager – fra bagværk til desserter. Fokus er på lækre alternativer, der også passer til veganere, laktoseintolerante og klimabevidste valg. Deltagerne får redskaber til at omdanne velkendte opskrifter til plantebaserede varianter.
Mål At lære mennesker med interesse for plantebasseret kost at lave veganske retter.
Format Workshop
Mere info Aftenskoleleder, Anne Klein – info@pedersyvaftenskole.dk – mobil:30265557
Plantebaseret madlavning
Undervisningen giver viden om kostens positive virkninger på kroppen og om valg, der fremmer sundhed. Indholdet bygger på videnskabelige og evidensbaserede undersøgelser. Der arbejdes med tilberedning af velsmagende, næringsrig mad, blandt andet retter der styrker hjerte og kredsløb, gavner tarmen, er klimavenlige, anti-inflammatoriske eller plantebaserede og rige på antioxidanter og omega-3.
Mål At lære mennesker med interesse for plantebaseret kost at lave veganske retter.
Format Workshop
Mere info Aftenskoleleder Anne Klein – info@pedersyvaftenskole.dk – mobil:30265557
Grøn mad - enkeltstående kursusaftener
Enkeltstående kursusaftener med samme overordnede emne: Grøn omstilling. Indholdet i de forskellige kurser kan f.eks. være ”grøn mad med linser og bønner”, ”anti-inflammatorisk grøn forårsmad”, ”kiks og knækbrød” og ”grøn sund brunch”
Mål At vise kursisterne, at grøn mad smager godt, samtidig med at de bliver undervist i næringsværdien af ingredienserne.
Format Enkeltstående kursusaftener/workshops
Mere info Hellan Krüger