Du er her: Medlemsservice » Info om corona » Undervisning på digitale platforme

Undervisning på digitale platforme

For tiden kan man som bekendt ikke lave almindelig undervisning med fysisk fremmøde i aftenskolen, men for mange fag vil det være muligt at erstatte undervisningen med digital undervisning.

Vi anbefaler, at du som aftenskoleleder kontakter dine lærere og taler med dem om, hvordan de på en god alternativ måde kan formidle deres undervisning, så kurserne i videst muligt omfang kan gennemføres. Mange er allerede i gang – og deltagerne har formentlig mere end almindelig brug for tilbuddet! Samtidig vil det måske være en vej ud til borgere, der ikke normalt er inden for armslængde af aftenskolen, men som i denne tid opdager netop din aftenskole.

Er du underviser, og i tvivl om, hvordan du kan formidle din planlagte undervisning online, så er der god hjælp at finde her www.dendigitaleunderviser.dk.

Nogle undervisere har god erfaring med via deres smartphone at lave små videoer, som de lægger på YouTube, og efterfølgende sender et link til, til deltagerne, så de kan følge undervisningen. På ovenstående hjemmeside, kan du finde korte instruktionsfilm, der både forklarer, hvordan du optager en god film og til hvordan du lægger den på YouTube.

Virtuel undervisning kan også formidles via Skype, Teams, Facebook Live eller andre mødeplatforme, hvor undervisningen kan fungere i realtid men på afstand.

Hvilke fag kan man undervise i digitalt?

Principielt er der ingen grænser for, hvad man kan undervise i digitalt. Hold dig ikke tilbage, men giv det et forsøg.

Du kan også finde inspiration fra andre aftenskoler her.

Hvis du selv kommer på en god ide er du meget velkommen til at dele den med os andre. Lav et opslag på Facebook eller skriv til Pernille Marstrand på pm@danskoplysning.dk, så formidler vi det videre.

Hvilke digitale værktøjer findes der?

Vi har opsamlet en række ideer til digitale værktøjer her.

Du kan også få inspiration og vejledning på www.dendigitaleunderviser.dk.

Er digital undervisning erstatning for almindelig planlagt undervisning?

Vi anbefaler, at såfremt undervisningen gennemføres digitalt med tilsvarende fagligt indhold som planlagt, så kan skolen retfærdiggøre over for deltagerne, at de får den undervisning, de er blevet stillet i udsigt ved køb af kurset.

Vi forventer, at det bliver uproblematisk, at skolen medtager undervisningen i tilskudsregnskabet, da læreren får sin almindelige løn, og deltagerne får det de skal have for deres kursusbetaling.

I DOF arbejder vi sammen med de øvrige oplysningsforbund på, at kommunerne vil se velvilligt på en sådan løsning. Flere kommuner er allerede begyndt at melde ud, at man ser positivt på forskellige løsninger, som kan hjælpe aftenskolen ud af den nuværende svære situation. Er du i tvivl, så kontakt kommunen og gerne igennem jeres aftenskolesamråd, så alle skoler i kommunen har samme vilkår.

Når du skal informere skolens deltagere

Det er vigtigt at informere deltagerne – og andre, der kommer forbi skolens hjemmeside og andre platforme – i en konstruktiv tone, så de forhåbentlig kan se mulighederne i, at de vil få deres undervisning enten senere i sæsonen eller virtuelt – fremfor at det ville blive aflyst – og i yderste konsekvens, at skolens undervisere mister job, og skolen går konkurs.

Herunder kan du se et forslag til en formulering – til fri afbenyttelse eller bare som inspiration til dét, du synes, skal stå på din skoles side:

Kære deltager

Vi håber på din forståelse over for, at aftenskolen i denne tid ikke er i stand til at gennemføre undervisningen som sædvanlig.

Vi – og særligt vores undervisere – arbejder på at gennemføre den planlagte undervisning via gode, alternative undervisningstilbud og online fællesskaber, i det omfang det overhovedet giver faglig mening og er teknisk muligt. Og så vil vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at gennemføre resten af kurserne når corona-situationen er under kontrol, og vi igen kan ses og være sammen!

Mange hilsener

Aftenskolen

Print Friendly and PDF

Senest opdateret d. 25. marts 2020