DOF skærer ned

Skrevet af:

Martin Hansen, Kommunikationskonsulent

Udgivet 8. december 2022

Grundet stigende udgifter på især udvikling af og licenser til IT, må DOF skære ned på en række områder. Nogle af besparelserne er allerede gennemført, mens andre løbende føres ud i livet.

Kurser, landsmøder, ASA-licenser, bogføring, formandshonorar og kontingent er blandt de områder, der rammes af justeringer i den kommende tid. I november vedtog landsstyrelsen en række besparelser på DOF’s budget. Besparelserne er en nødvendighed for at skabe økonomisk balance fremover – og ikke et udtryk for krise eller lignende. Det er især de stigende udgifter til blandt andet udvikling på IT-siden og licenser til primært ASA, der vil presse økonomien de kommende år.

”De seneste par år har merudgifterne kunne rummes inden for budgetterne, da en del aktiviteter grundet Corona ikke kunne gennemføres, men vi må sande, at det ikke er realistisk at sænke udgifterne til blandt andet it-området, hvis vi fortsat vil imødekomme medlemsskolernes ønsker og behov til ASA og hjemmesider samt styrke fokus på den digitale markedsføring,” siger Henrik Christensen, sekretariatsleder i DOF.

”Vi vil varetage udviklingen med rettidig omhu,” fortæller Ingolf Christensen, landsformand i DOF, og forklarer: ”Vi har en solid egenkapital, og der er ingen krise. Men vi kan se, at der er behov for at tilpasse budgetterne i de kommende år for at opnå den nødvendige balance, og derfor har vi i landsstyrelsen måttet kigge indtægter og udgifter grundigt efter i sømmene. Det er altid ærgerligt at skulle skære i de ydelser, som organisationen stiller til rådighed for skolerne, men DOF vil altid være garant for god hjælp, støtte og service til medlemsskolerne, og det kan vi, selv med de nævnte besparelser, heldigvis stadig stå på mål for. Og med disse besparelser sikrer vi således, at vi også i fremtiden vil kunne yde denne støtte. Et kig i krystalkuglen siger i hvert fald, at der i årene fremover vil være balance i DOF´s økonomi.”

Farvel til medarbejder, trykt blad samt kendte lokaler

Allerede nu er der lavet besparelser på personalet, hvor vi har sagt farvel til Pernille Marstrand.

Spektrum i den trykte udgave synger også på sidste vers. Nummer 36, der udkommer til marts, bliver det sidste trykte blad. Men Spektrum vil dog fortsætte i en elektronisk udgave.

Sekretariatets kontorfaciliteter i Roskilde er uopsigelige frem til sommeren 2024, hvorefter sekretariatet vil flytte til noget mindre og billigere.

Herudover har landsstyrelsen besluttet at lave følgende justeringer og besparelser:

Kurser i DOF
Deltagergebyret på størstedelen af DOF’s kurser stiger fra de nuværende 25 procent til 40 procent af udgiften. Det er egentlig blot en tilbagevenden til tiden før 2013, hvor det netop blev sat ned fra 40 procent.

Stigningen gælder også for bestillings- og eksterne kurser, mens kurser i lov og administration samt i brugen af DOF’s egne systemer fortsat vil være væsentligt billigere – eller gratis.

Ændringen vil gælde fra 1. januar 2023.

Læs mere om DOF’s kursusvirksomhed

Landsmøder
Landsmøderne vil fremover blive afholdt på en enkelt dag i lige år – ligesom vi gjorde sidste år grundet Corona. I ulige år – hvor vi også afholder generalforsamling – vil de fortsat vare to dage.

ASA-licenser
Grænserne, for hvor mange gratis ASA-licenser hver skole kan få, justeres. Det betyder, at der skal lidt flere undervisningstimer til at udløse ekstra gratis licenser. Alle skoler kan fortsat få en gratis licens uanset størrelse, men der kan maksimum opnås tre gratis licenser mod tidligere fire.

Ændringen vil gælde fra 1. januar 2023, og der vil blive taget udgangspunkt skolernes undervisningstimer året før, som i foråret indberettes til DOF.

Læs mere om ASA og licenser

Kontingent
Det foreslås, at kontingent for medlemskab af DOF stiger med 50 procent for følgende dele:

  • Undervisningstimer for undervisning, studiekredse, fleksible tilrettelæggelsesformer og foredrag (x 6). Stiger fra 1,80 kr. pr. time til 2,70 kr. pr. time.
  • Undervisningstimer for undervisning og studiekredse på små hold (undervisning af handicappede og instrumentalundervisning samt fleksible tilrettelæggelsesformer tilrettelagt for små hold). Stiger fra 1,00 kr. pr. time til 1,50 kr. pr. time.
  • Stiger fra 400 kr. om året til 600 kr. om året.

Maksimumkontingentet på 20.000 kr. ændres ikke.

Det bør nævnes, at kontingentet fortsat er imellem de laveste blandt landets oplysningsforbund, og der er for aftenskoler fortsat en markant økonomisk fordel at være medlem af DOF. Således er kontingentet også fremover billigere, end hvis en aftenskole eksempelvis selv skal betale for de lovpligtige forsikringer.

Ændringen vil gælde fra 1. januar 2024 – og naturligvis kun, hvis den godkendes på den kommende generalforsamling til maj 2023.

Bogføring
Landssekretariatet varetager bogføringen for omkring 20 af DOF’s mindre medlemsskoler. Disse skal fremover betale, hvad der svarer til kostprisen for denne ydelse.

Ændringen vil gælde fra 1. januar 2023.

Formandshonorar
Honoraret til DOF’s formand beskæres med lidt over en tredjedel, så det fremover svarer til en tredjedel af lønbekendtgørelsens takst for maksimal fuldtidslederløn. Niveauet for formandshonoraret vil således være 181.700 kr. om året i 2022.

Ændringen gælder fra 1. juni 2023 – efter den kommende generalforsamling.