Aftenskolernes nye minister

Skrevet af:

Martin Hansen, Kommunikationskonsulent

Udgivet 15. december 2022

Danmark har fået en ny regering, og folkeoplysningen og aftenskolerne har fået ny minister. Det er Moderaternes Jakob Engel-Schmidt, der netop er udpeget som ny Kulturminister.

Jakob Engel-Schmidt har endnu ikke nået at afsløre sine visioner eller planer for kulturen – og især for folkeoplysningsområdet. Han skrev dog i går på Facebook, at han blandt de forskellige tiltag, regeringen barsler med, blandt andet er stolt af forsøg med kulturpas.

Hertil kommer, at det nye regeringsgrundlag indeholder en række lovende takter. Regeringen vil blandt andet:

  • styrke det frivillige foreningsliv og gøre det nemmere at rekruttere og fastholde frivillige og ledere,
  • igangsætte initiativer, der styrker frivilligheden, hindrer og afvikler bureaukratiske byrder og sikrer fortsat stabile rammevilkår for det frivillige foreningsliv,
  • give kommunerne bedre muligheder for at inddrage frivillige foreninger i velfærdssamfundet, så de for eksempel kommer til at spille en større rolle i skoler og på ældrecentre,
  • reformere forældet lovgivning,
  • gennemføre forsøg med kulturpas for de næsten 45.000 unge, der hverken er i uddannelse eller job.

”Det er endnu uklart, hvor meget af ovenstående der kommer til at få indflydelse på aftenskolerne,” fortæller DOF’s sekretariatsleder, Henrik Christensen, og fortsætter: ”Det er for eksempel uklart, om reformering af forældet lovgivning også gælder folkeoplysningsloven, der længe har trængt. Vi havde naturligvis gerne set, at folkeoplysning eller aftenskole var blevet fremhævet i regeringsgrundlaget. Men vi glæder os til samarbejdet og håber, at vi sammen kan styrke og udvikle rammerne for aftenskolerne, så endnu flere borgere får mulighed for at deltage i folkeoplysende aktiviteter og meningsfulde fællesskaber.”